Domov

ŽIACI OA DMJ ČADCA NA ODBORNEJ STÁŽI V ÍRSKU

 

Program ERASMUS +

Žiaci OA DMJ Čadca na odbornej stáži v Írsku

 

Neoddeliteľnou súčasťou štúdia na Obchodnej akadémii Dušana Metoda Janotu v Čadci je už niekoľko rokov úspešná participácia na projektoch medzinárodnej mobility v programe Erasmus +. Aj v tomto školskom roku dostali žiaci 5. ročníka bilingválneho (slovensko – anglického) štúdia príležitosť vycestovať na odbornú stáž do írskej metropoly Dublin, a to vďaka schválenému grantu z Európskej únie pre realizáciu projektu KA 102 v odbornom vzdelávaní a príprave pod názvom: “Work experience opening the gates of the European labour market”, ktorého autorkou a koordinátorkou je Ing. Mária Kullová.

 

Na základe prísneho výberu a po dôkladnej odbornej príprave, realizovanej učiteľmi odborných ekonomických predmetov a anglického jazyka, vycestovalo 15 žiakov aj so svojimi učiteľkami do Dublinu, kde v termíne od 1. decembra 2019 do 14. decembra 2019 pracovali vo vopred vybraných firmách, podnikoch a inštitúciách v oblasti “business administration”. Cieľom bolo využiť a rozvíjať doteraz nadobudnuté vedomosti a zručnosti z odborných ekonomických predmetov a anglického jazyka v reálnom podnikateľskom prostredí, a najmä nadobudnúť nové vedomosti a kompetencie, ktoré im pomôžu pri uplatnení sa nielen na domácom, ale aj zahraničnom trhu práce. Sprevádzajúce učiteľky Ing. Mária Kullová a Mgr. Kristína Bednárová vykonávali kontrolu žiakov na pracoviskách a konzultovali úspešnosť pôsobenia žiakov s ich supervízormi.

 

Žiaci – účastníci mobility pracovali v právnických kanceláriach, personálnych agentúrach, vzdelávacích inštitúciách, v maloobchode, aukčných spoločnostiach a v ďalších oblastiach ekonomickej činnosti priamo v meste Dublin. Počas ubytovania v hostiteľských rodinách mali možnosť spoznať osobitosti írskej kultúry a životného štýlu a obohatiť svoje komunikačné zručnosti v anglickom jazyku. Vo voľnom čase spoznávali krásy moderného a zároveň historického mesta, a tiež drsného, ale očarujúceho podnebia Írskeho mora.

 

V tomto období projektový tím na škole začína s prípravou 2. turnusu žiakov, ktorí vycestujú na odbornú stáž v júni 2020.

 

Veľmi sa tešíme, že sa nám darí aj tento školský rok realizovať mobility v projekte programu Erasmus + a vďaka podpore a spolupráci Slovenskej akademickej asociácie pre medzinárodnú spoluprácu so sídlom v Bratislave a finančnej podpore Európskej únie môžu naši žiaci výrazne zlepšiť svoje šance na uplatnenie sa na trhu práce, naplno využiť svoje vedomosti, získať predstavu o fungovaní podnikateľského prostredia v zahraničí a zvýšiť svoje sebavedomie, tak nevyhnutné pre ich budúcu úspešnú kariéru.

 

Autorka: koordinátorka projektu Ing. Mária Kullová 

 

Spoločná foto s certifikátmi

 

 

Spoločná foto v agentúre

 

 

Pri mori

 

 

 Vo vianočnom meste

 

 

Vianočné mesto