Domov

ŽIACI OA DMJ ČADCA BODUJÚ V ZAHRANIČÍ

 

O tom, že štúdium na Obchodnej akadémii Dušana Metoda Janotu v Čadci prináša žiakom mnohé cenné skúsenosti a atraktívnu prípravu na budúce povolanie, najmä v podnikateľskom prostredí, svedčí aj úspešné pôsobenie žiačok tejto školy na medzinárodnej súťaži Enterprise European Business Game, ktorej tohtoročné finále sa konalo v Taliansku v meste Modena.

 

V dňoch 30. júna – 4. júla 2019 žiačky už terajšej 5.A triedy v odbore bilingválneho (slovensko-anglického) štúdia na OADMJ - Kornélia Heltová, Adriána Padychová a Adriána Jurištová so svojím podnikateľským nápadom DRIVELOOK, s. r. o. – fiktívna firma na výrobu a predaj inovatívnych opätkov pre ženy na bezpečné šoférovanie, zaujali medzinárodnú porotu a v konkurencii študentov z Českej republiky, Chorvátska, Talianska, Francúzska a Dánska obsadili krásne 3. miesto.

 

Okrem samotnej účasti na súťaži, kde študenti prezentovali svoje podnikateľské zámery a presviedčali medzinárodnú porotu o realizovateľnosti a úspešnosti svojho start-up, žiačky absolvovali množstvo výletov, exkurzií do firiem s tradičnou talianskou výrobou, ako napríklad farma na výrobu celosvetovo známeho syra parmezán, či balzamikového octa, snáď najväčším zážitkom bola návšteva múzea Enzo Ferrari.

 

O svojich dojmoch sa vyjadrili aj žiačky: „Bolo úžasné spoznávať nových ľudí, dozvedať sa o ich kultúre, škole, záujmoch. Nadväzovať nové priateľstvá, mať nové zážitky. Uvedomili sme si, aká výhoda je ovládať anglický jazyk a koľko možností nám to poskytuje. V samotnej súťaži sme mali možnosť vidieť množstvo zaujímavých nápadov. Každý tím prišiel s niečím originálnym a inovatívnym. Projekt, na ktorom sme pracovali celý školský rok dosiahol svoje maximum a bol prezentovaný pred osobnosťami z podnikateľského prostredia a financií. Na prvom mieste skončil taliansky tím, ktorý si získal naše uznanie a motiváciu neustále na sebe pracovať. Ako povedala predsedníčka poroty: „Niekedy zvíťazíme, niekedy sa učíme.“ EEBG zostáva pre nás úžasná príležitosť, ako sa realizovať. Sme vďačné, že sa naša škola zapája do tejto súťaže, a myslíme si, že je to pre študentov veľmi obohacujúce a prínosné.“.

 

Žiačkam ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy aj našej malej, ale krásnej krajiny a prajeme im veľa ďalších úspechov.

 

Autorka: Ing. Mária Kullová, koordinátorka projektu