Domov

Úvodné aktivity v rámci enviroprojektu

 

Slnečný utorok 28. septembra 2021 sme využili na realizáciu časti exteriérových prác v rámci nášho enviroprojektu Vdýchnime nový život zabudnutým priestorom školy. V spolupráci s Mestom Čadca (2 pracovníci) a nepedagogickými zamestnancami školy sme vysadili vyše 40 kusov okrasných drevín (jedľa, okrasné mandle, tavole, tavoľníky japonské a hortenzie). Centrálny kruh záhrady sme doplnili rozmanitými bylinkami, liečivkami a kríkmi drobného bobuľovitého ovocia (napr. čučoriedky, brusnice, echinacey, levandule, mätu, bazalku, ...). Na prácu sme využili aj nové pracovné náradie zakúpené z prostriedkov tohto enviroprojektu. Tak sme začali revitalizovať priestory, v ktorých v prípade priaznivého počasia môžu prebehnúť vyučovacie hodiny na rozmanité environmentálne témy, no záhrada nájde využitie i ako exteriérová zóna relaxu pre žiakov a zamestnancov školy podľa aktuálnych potrieb.

Veľkú pochvalu si za pracovnú zanietenosť a ochotu zaslúžia títo žiaci: Laura Kyzeková (2. A), Karolína Petráková (2. A), Simona Ruceková (2. A), Lea Střítecká (2. A), Simona Tkadlecová (2. A), Karol Kopásek (2. B), Ján Potočár (2. B), Michal Grupáč (3. B), Dominik Lobodáš (3. B) a Rudolf Mravec (3. B). 

Súčasne začíname i s úpravou interiéru tzv. Bylinkového raja, v ktorom vznikne Z. O. Z. (Zelená oddychová zóna) – neformálne prostredie nielen na realizáciu aktivít Zelenej školy, ale i na oddych s knihou a šálkou čaju (napríklad aj z vysadených byliniek).

Zatiaľ sme zakúpili 6 sedacích vakov a 3 multifunkčné skrinky.

 

Tešíme sa, že môžeme robiť našu školu krajšou.

 

Autorky: Mgr. Marta Kubalová, PaedDr. Emília Černeková