Domov

Úspech absolventiek OA DMJ Čadca s ich podnikateľským projektom

 

Dňa 30. mája 2019 sa v pod záštitou Žilinského samosprávneho kraja konala konferencia Inovačný rozvoj regiónov. Súčasťou zaujímavého programu, zameraného na predstavenie aktivít a projektov s cieľom budovať inteligentný región, bol aj Večer inovácií, na ktorom boli vyhlasované výsledky súťaže Stredoškolský podnikateľský zámer 2018. Do tejto súťaže sa zapojili aj žiaci našej školy. V konkurencii 29 prihlásených podnikateľských projektov naše žiačky, v súčasnosti už absolventky: Viviána Vaňková, Kristína Korená a Laura Střítecká so svojím podnikateľským projektom IX-PLOR, s. r. o. – výroba a predaj inteligentných turistických palíc, obsadili krásne 1.miesto a stali sa absolútnymi víťazkami aktuálneho ročníka súťaže. Na konferencii, kde naše absolventky sprevádzala riaditeľka školy Ing. Jitka Konáriková, boli za prácu na ich podnikateľskom projekte odmenené finančnou odmenou vo výške 500,- €.

 

Svoje dojmy v krátkosti opisuje Viviána Vaňková, ako riaditeľka fiktívnej firmy IX-PLOR, s. r. o.: „Práca na projekte bola predovšetkým výzvou. Preskúšala našu tímovú prácu aj individuálne zručnosti. Práca na projekte v predmete Cvičenia vo fiktívnej firme nám ukázala, ako aplikovať získané vedomosti z ekonomiky, účtovníctva, korešpondencie a anglického jazyka v praxi. Vďaka skvelému vedeniu našej vyučujúcej Ing. Márie Kullovej sme sa postupne dostali cez všetky časti projektu, až kým sa z hmlistého nápadu stal konkurenčný produkt. Ďalšou výzvou bola samotná obhajoba nášho produktu. Vďaka rôznym súťažiam a výstavám sa nám neporovnateľne zlepšili prezentačné schopnosti nielen v slovenskom ale aj v anglickom jazyku a zisťovali sme skutočný záujem o náš produkt.„

 

A v čom je ich nápad výnimočný? Palice IX-POLES pomáhajú rozoznať rôzne druhy rastlín a húb s možnosťou dodatočných informácií, čím podporujú vzdelávanie turistov každej vekovej kategórie. Výskumným centrám pomáhajú monitorovať výskyt chránených rastlín, nepretržite určujú polohu užívateľa a v prípade potreby vedia zavolať záchrannú službu. Taktiež monitorujú životné funkcie a celú trasu túry. Dievčatá veria, že inteligentné palice pomôžu prilákať viac mladých do prírody a že prinesú veľa úžitku aj stálym turistom.

 

Dievčatám ďakujeme a prajeme veľa úspechov!

 

Autorka: Ing. Jitka Konáriková