Domov

Týždeň dobrovoľníctva 16. – 22. 9. 2022

 

Týždeň dobrovoľníctva 16. – 22. 9. 2022 – workshop, beseda a integračné stretnutie s klientami CSS Fantázia v Kysuckom Novom Meste.

 

PRVÁ AKTIVITA

 

Dňa 19 septembra 2022 v rámci týždňa dobrovoľníctva prebehla v priestoroch prednáškovej miestnosti OA beseda a workshop o práci s mládežou a dobrovoľníctve v našom kraji a regióne Kysuce.

Stretnutie viedli skúsené dobrovoľníčky: Michaela Bedrichová z OZ V.I.A.C a Alžbeta Kučerová, marketingová manažérka sekcie pre mládež ŽSK.

Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín, kde v prvej časti stretnutia boli končiace ročníky, ktoré viac debatovali a vytvárali priestor na otvorené otázky o samotnom fungovaní dobrovoľníckych organizácii a o možnosti vytvárania občianskych združení, neziskových organizácií a o získaní prehľadu na participácii s už existujúcimi organizáciami, venujúcimi sa dobrovoľníctvu a práci s mládežou.

Druhá časť debát a workshopu bola v kruhu členov školského parlamentu, ktorí konkrétne rozoberali fungovanie a realizáciu možných aktivít, na ktoré dali podnety samotní členovia ŠP.

Zaujímala ich nielen organizácia, ale aj možné finančné zdroje, ktoré by mohli na ich realizáciu použiť.

 

DRUHÁ AKTIVITA

 

Dňa 21. septembra 2022 sa členovia školského parlamentu OA na základe výzvy k týždňu dobrovoľníctva zúčastnili integračného stretnutia s fyzicky a psychicky znevýhodnenými klientami Centra sociálnych služieb Fantázia v KNM.

Náplňou tejto jedinečnej inklúzie bolo prostredníctvom pracovnej činnosti, spoločenských hier a relaxačných procedúr spoznať kúsok zo žitia obyvateľov sociálneho zariadenia Fantázia. Jedným z prianí žiakov ŠP je do budúcnosti kontinuálne naviazať na danú integráciu a pokračovať v spoločných stretnutia aj na pôde našej školy. Vďaka predchádzajúcemu workshopu, majú otvorenú myseľ, chuť a podnetné nápady na ich realizáciu.

Ďakujem všetkým zúčastneným oboch akcií za ich záujem o dobrovoľnícke činnosti.

 

Autor: koordinátorka ŠP, Marcela Šavelová