Domov

TATRANSKÍ RYTIERI NA OBCHODKE

 

Žiaci 2. A triedy sa zapojili do projektu s názvom „Tatranskí rytieri“. Je celoslovenským environmentálnym projektom, ktorý má za cieľ výchovu a vzdelávanie žiakov k ochrane prírody. V tomto projekte mali žiaci 168 základných a stredných škôl možnosť poukázať na svoje vedomosti v oblasti environmentálnej výchovy a taktiež prezentovať svoje herecké nadanie. Projekt pozostával z dvoch častí. V prvej sme mali natočiť krátky film na tému „Príroda nám, my prírode“. V druhej časti sme mali za úlohu vyzliecť prírode znečistené šaty.

 

Natočiť film nie je vždy prechádzka ružovou záhradou. Vyžaduje to množstvo úsilia, trpezlivosti, príprav a najmä času. s realizáciou veľmi pomohol pán Maroš Hanko, ktorému patrí naša vďaka. Najťažšie je poukázať na vážnosť danej témy, ale my sme sa toho nezľakli a ujali sa úlohy s úsmevom. Vo filme sme ukázali, akí dokážu byť ľudia sebeckí a nezaujatí voči prírode. V druhej úlohe sme sa zmobilizovali a vyzbrojení odhodlaním a dobrou náladou sme vyčistili potok v mestskej časti Rieka. V okolí kedysi priezračne čistého potoka sa váľali plastové výrobky, puklice z áut, stavebný materiál a všetko možné i nemožné, čoho sa ľudia chceli zbaviť. Podarilo sa nám vyzbierať niekoľko vriec odpadu a vyčistiť tak značnú časť potoka. Je to síce len kvapka v mori, ale ostal v nás dobrý pocit, že sme pre prírodu spravili niečo užitočné.

 

I napriek veľkému úsiliu sa nám nepodarilo umiestniť v prvej trojke, to nás však neodradí pri realizácií podobných projektov.

 

Každý z nás by sa mal zamyslieť, ako sa správame k prírode. Veď je tu pre nás, vďaka nej sme tu. Ona bez nás môže existovať, ale my bez nej nie.

 

 

 

Autor: Lucia Prachniarová, Michaela Stašová, 2.A