Domov

ŠTRUKTUROVANÉ KURZY PRE UČITEĽOV OA DMJ ČADCA

 

Realizácia projektu –štrukturované kurzy pre učiteľov OA DMJ Čadca

Národná agentúra SAAIC programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu vo výberovej procedúre na rok 2018 schválila Obchodnej akadémii DMJ Čadca ďalší projekt pre učiteľov s názvom „CLIL and Creative Teaching Strategies“ („CLIL a kreatívne vyučovacie stratégie“). Projekt sa realizoval v rámci Kľúčovej akcie 1 – Vzdelávacia mobilita jednotlivcov – Mobilita pracovníkov v oblasti školského vzdelávania, na ktorý škola získala nenávratný finančný príspevok z grantov EÚ vo výške 12 400 eur.

 

Hlavným cieľom projektu bolo, aby učitelia cudzieho jazyka i odborných predmetov na OA DMJ Čadca nadobudli ďalšie vedomosti a kompetencie, a predovšetkým jazykové zručnosti práve prostredníctvom mobilít. Ďalší cieľ projektu bol zameraný na zakomponovanie výstupov zo vzdelávacích aktivít pri zostavovaní príručiek a metodických materiálov a pomôcok nielen pre ostatných učiteľov OA DMJ, ale aj pre učiteľov z iných škôl na Slovensku či v zahraničí. Metodické materiály majú zároveň zvýšiť motiváciu žiakov o učenie sa cudzieho jazyka a odborných predmetov v cudzom jazyku. Takýmto spôsobom chceme vnášať do vyučovania inovatívne trendy v celoeurópskom meradle.

 

Na štrukturovaných kurzoch sa zúčastnili učiteľky anglického jazyka, a to Mgr. Xénia Šurhaňáková, Mgr. Lucia Badžgoňová, PaedDr. Zuzana Mináriková, PaedDr. Zuzana Staníková a Ing. Lenka Juračková, učiteľka odborných predmetov, ktorá vyučuje žiakov v cudzom jazyku v študijnom odbore 6317 M 74 obchodná akadémia – bilingválne štúdium (slovensko-anglické).

 

Počas prvej mobility v anglickom meste Southampton (06. – 16. 08. 2018) učiteľka Mgr. Xénia Šurhaňáková absolvovala kurz „Using Technology for Teaching English“. Vzdelávacia aktivita bola zameraná na vytváranie on-line a off-line učebných materiálov s prihliadnutím na učebné štýly žiakov, ďalej na kreatívne vyučovanie slovnej zásoby, gramatiky, na rozvíjanie zručností žiakov (čítanie, počúvanie) prostredníctvom podcastov, a v neposlednom rade na vytváranie on-line testov.

 

Počas druhej mobility v anglickom meste Colchester (19. – 25. 08. 2018) sa učiteľka Mgr. Lucia Badžgoňová zúčastnila na kurze „Teaching English with Minimal Resources“, ktorého cieľom bolo oboznámiť účastníkov s kreatívnymi metódami a technikami rozvíjania zručností žiakov (čítania, písanie, počúvanie, rozprávanie) vo veľkých triedach. Súčasťou boli aj príklady výberu a vytvárania učebných materiálov s minimálnym časom na prípravu. V rovnakom čase i na rovnakom mieste Ing. Lenka Juračková absolvovala kurz „C.L.I.L. – Practical Methodology and Language“, ktorý sa zameriaval na vytváranie CLIL materiálov a implementáciu rozličných CLIL metód v rámci vyučovania odborného predmetu Ekonomika a právo a ďalších odborných predmetov, na vytváranie testov hodnotiacich úroveň odborných i jazykových zručností a kompetencií.

 

Tretia mobilita sa uskutočnila opäť v anglickom meste Southampton (11. – 17. 11. 2018), v rámci ktorej PaedDr. Zuzana Mináriková absolvovala kurz „Practical Methodology for Teaching English at Secondary Level“ a PaedDr. Zuzana Staníková bola účastníčkou kurzu „Creative Activities and Motivating Materials for the Secondary Classroom“.

 

Na kurzoch si mohli učiteľky vyskúšať ako vytvárať a kombinovať rôzne motivačné aktivity na podnietenie predstavivosti a kreatívnosti žiakov, ako záživne rozvíjať zručnosti žiakov, ako implementovať do vyučovania nové metódy na rozvoj kreatívneho písania, a takisto aké stratégie použiť na získanie spätnej väzby od žiakov.

Počas vzdelávacích aktivít si účastníčky rozvinuli svoje cudzojazyčné komunikačné zručnosti a kompetencie pri riešení úloh, pri práci v tíme ľudí s úplne odlišným sociálnym, kultúrnym a náboženským pozadím. Rešpektovanie multikultúrnych rozdielov a spoznávanie tradičnej kultúry Veľkej Británie tak posilnilo inklúziu nadnárodnej diverzity okolitých krajín EÚ.

Pôsobenie v zahraničí celkovo viedlo k zvýšeniu motivácie účastníčok, k zdokonaleniu ich techník vyučovania, posilneniu sebavedomia pri vyučovaní cudzieho jazyka i odborných predmetov v danom jazyku.

 

Účastníčky štrukturovaných kurzov v zahraničí získali Certificate of Attendance od hostiteľskej organizácie (InterEducation) a dokument Europass – Mobility od vysielajúcej organizácie (Obchodná akadémia DMJ Čadca). Tieto dokumenty môžu účastníčkam pomôcť v ďalšom kariérnom raste a k následnej motivácii pracovať na sebe.

 

Veľká vďaka patrí našej Národnej agentúre programu Erasmus+, prostredníctvom ktorej sa projekt mohol realizovať.

 

Projekt bol realizovaný s finančnou podporou EÚ.

 

Národná agentúra ani Európska komisia nenesú nijakú zodpovednosť za obsah poskytnutých informácií.

 

Koordinátorka projektu: Mgr. Kristína Bednárová