Domov

Škola priateľská k deťom

 

Tento rok oslavuje medzinárodná humanitárna organizácia UNICEF 75. narodeniny a my chceme byť súčasťou tejto významnej udalosti. Príbeh UNICEFu nás totiž učí, koľko dobrého dokážu ľudia urobiť, keď sa po celom svete spoja s cieľom chrániť práva tých najmenších a veľmi zraniteľných – detí. Aj naša škola chce pomáhať, preto sme sa zapojili do programu Škola priateľská k deťom. Na získanie tohto titulu postupne plníme 3 kritériá.

 

1.  4. 11. 2021 triedy 1. B a 1. C absolvovali vzdelávaciu aktivitu – on-line hodinu s Filipom Mročom, koordinátorom UNICEFu pre školy. Z „prvej ruky“ sme sa dozvedeli o histórii a súčasných bohatých humanitárnych aktivitách tejto organizácie.

2.  V rámci povinnej fundraisingovej aktivity sme si okrem ďalšej pripravovanej akcie (zakúpenie DARČEKOV PRE ŽIVOT pre deti v núdzi) vybrali pomoc s propagáciou a zdieľaním novej elektronickej knihy k 75. výročiu vzniku UNICEFu. Kniha je kvalitne spracovaná, a tak vhodná aj ako darček pod vianočný stromček. Prečítajte si jej krátku recenziu:

 

Aké je to byť humanitárnym pracovníkom? S akými problémami sa v teréne môžem stretnúť? A nie je to všetko tak trocha nebezpečné? Prečo chutí pomoc po arašidoch?

 

UNICEF dnes predstavuje svoju novú e-knihu, ktorá vás prevedie svetom humanitárnej pomoci a odpovie na mnohé z vašich otázok. Knihu napísala Mária Sliacka, výkonná riaditeľka UNICEF na Slovensku, ktorá strávila jedno desaťročie na humanitárnych misiách v rôznych častiach sveta. „Touto e-knihou chcem priblížiť svet humanitárnej pomoci deťom aj širokej verejnosti. Po 2. svetovej vojne poslala UNRRA (predchodca UNICEFu) ľuďom v Československu pomoc v hodnote 330 miliónov EUR. Podarilo sa nám zozbierať veľa krásnych príbehov pomoci od pamätníkov, ktorí boli vtedy deťmi. Čriepky ich spomienok vás budú sprevádzať celou e-knihou. Dúfam, že táto knižka osloví ľudí na Slovensku, ponúkne im reálny pohľad na svet humanitárnej pomoci a možno sa vďaka nej rozhodnú pomáhať aj za hranicami našej krajiny ," hovorí Mária Sliacka.

 

3.  Ak sa nám podarí zorganizovať spomínané aktivity, už len vyplníme evaluačný formulár, prostredníctvom ktorého sa dozvieme o splnení kritérií. Dúfame, že aj s Vašou pomocou budeme úspešní a budeme môcť s hrdosťou o našej Obchodnej akadémii D. M. Janotu V Čadci povedať, že sme oficiálne Škola priateľská k deťom. Preto Vás prosíme o pomoc s propagáciou a zdieľaním spomínanej e-knihy (link - E-book) akýmkoľvek možným spôsobom. Ďakujeme.

 

Autori: Mgr. Marta Kubalová, PaedDr. Emília Černeková, koordinátorky projektu