Domov

PROJEKT VERBATTLE MEETS EUROPE

 

Aj tento školský rok majú žiaci OA DMJ záujem o participáciu na medzinárodných projektoch v Česku, Poľsku, Grécku. V dňoch 1. – 8. októbra 2016 sa žiak Martin Salát (2. A) zúčastnil na projekte s názvom „Verbattle Meets Europe“, ktorý sa konal v Olomouci v Českej republike. Mottom projektu bolo „Hovor nahlas a zmeň tak svet!“

 

VERBATTLE je slovný súboj – súťažná debata – v rámci neformálneho edukačného programu, ktorý začal pred 10 rokmi v Indii. Tento edukačný program sa stal obľúbeným medzi mnohými mladými ľuďmi a Česká republika získala naň sprostredkovateľskú licenciu ako jediná krajina v Európskej únii.

 

Na mládežníckej výmene „Verbattle Meets Europe“ sa zúčastnilo 5 mladých ľudí z Bulharska, Maďarska, Grécka a Slovenska vo veku 14 – 19 rokov. Témou projektu bola utečenecká problematika a humanitárna pomoc.

 

Cieľom projektu bolo rozvinúť práve komunikačné schopnosti účastníkov prostredníctvom seminárov, ktoré boli zamerané na prácu s informáciami, vyjadrovanie vlastného názoru, argumentáciu, verejný prejav, rozvíjanie prezentačných zručností a iných tzv. soft skills. Účastníci sa aktívne mohli zúčastniť na spoločenských diskusiách, viedli interkultúrne dialógy, čo zlepšilo ich racionálne a logické myslenie, zvýšilo spoločenskú zodpovednosť, vedomie a rešpekt voči demokratickým hodnotám. Počas seminárov účastníci v rámci rôznych aktivít boli oboznámení, akú silu a vplyv má postavenie lídra. Taktiež sa posilnilo u nich vedomie tolerancie sociálnej a kultúrnej diverzity, sociálnej inklúzie a spoločenskej súdržnosti.

 

Výsledky jednotlivých aktivít budú mladí ľudia prezentovať aj na svojich školách. Výstupom projektu bol certifikát Youthpass od Európskej únie.

 

Komunikačným jazykom na projekte bola angličtina, ktorú pri práci v skupinkách mladí ľudia mali tak možnosť prakticky využívať, v nej komunikovať a zlepšiť si tak svoju jazykovú úroveň.

 

Autorka článku: Mg. Kristína Bednárová

 

Projekt bol realizovaný s finančnou podporou EÚ, aj za podpory organizácie ČESKÁ DEBATNÍ SPOLEČNOST a občianskeho združenia SYTEV, ktoré vedie náš bývalý žiak bilingválneho štúdia Lukáš Hrošovský.

 

Projektoví partneri: