Domov

PROJEKT "KEĎ VZÁJOMNÁ ROZDIELNOSŤ TVORÍ SÚLAD“

 

Keď vzájomná rozdielnosť tvorí súlad je názov projektu a zároveň sú to slová, ktoré Vám nepovedia takmer nič, pokiaľ neotvoríte oči a srdce.

 

Dňa 11.11.2016 prebehla na našej škole realizácia projektu podporujúceho úctu k človeku a ľudské práva, v spolupráci s Domovom sociálnych služieb SYNNÓMIA v Žiline. Projekt finančne podporili Rada mládeže Žilinského kraja a Ministerstvo zahraničných vecí a Európskych záležitostí SR.

 

Realizácie projektu sa nezištne zhostili členovia ŽŠR a žiaci, ochotní pomôcť pri športových a hudobných aktivitách.

 

Hlavným cieľom projektu bolo získanie úcty, vnímanie rozdielností a rešpektovanie zdravotne postihnutých klientov DSS našimi žiakmi.

 

V priebehu šiestich hodín spoločných kultúrnych, športových, vyučovacích a spoločenských aktivít naši žiaci osobne zažili a precítili spoločnú vzájomnosť a komunikáciu so zdravotne postihnutými klientmi DSS. Už počas priebehu aktivít prejavili záujem o bližší kontakt so zdravotne postihnutými klientmi a o možnosti dobrovoľníckych aktivít v DSS SYNNÓMIA Žilina.

 

Myslím si, že vo svete v akom žijeme, zameranom na vlastné bytie a svoje ego, sa nám podarilo prostredníctvom daného projektu reálne priblížiť nielen žiakom, ale i učiteľom vnímanie bežných chvíľ mentálne a psychicky postihnutých ľudí.

 

Chcem sa poďakovať všetkým žiakom a učiteľom za láskavý a neformálny prístup ku klientom z DSS, za spontánnosť, kreativitu a ochotu pomôcť pri ktorejkoľvek spoločnej aktivite.

 

Verím, že sme sa všetci míľovým krokom posunuli k svojmu „Everestu“ :).

 

Autor: Marcela Šavelová, koordinátor ŽŠR