Domov

PO STOPÁCH SLOVENSKÝCH NÁRODOVCOV

 

Putovanie našich druhákov (2. B a 2. C) sa uskutočnilo 04. 11. 2022. Prvou zastávkou a najsilnejším zážitkom bola návšteva Rodného domu Milana Rastislava Štefánika v Košariskách. Prostredníctvom pôsobivého výkladu a expozície, ktorú tvoria zaujímavé osobné predmety, sme spoznali Slováka, ktorý sa pričinil o vznik Československej republiky, ako človeka s pozitívami i negatívami, ktorý dokázal trpieť, ale aj milovať, ako obdivovateľa krás i nebeskej oblohy, znalca umenia a krásnej literatúry, ale aj vedca, cestovateľa, vojaka, politika, diplomata. Z Košarísk smerovali naše kroky na miesto jeho posledného odpočinku k Mohyle na vrchu Bradlo, kde sme vzdali hold najväčšej osobnosti národných dejín Slovákov.

 

Literárnou zastávkou bolo rodisko „slovenského Homéra“ - spisovateľa Jána Hollého v Borskom Mikuláši. Pozornosť zaujal autorov rodný dom s autentickým dobovým zariadením a zaujímavý výklad o živote tohto velikána slovenskej klasicistickej literatúry, ktorý veľmi ovplyvnil i kodifikáciu Ľ. Štúra.

 

Naše putovanie po stopách slovenských národovcov sme ukončili v Múzeu Ľ. Štúra v Modre, ktoré nám ponúklo prehliadku unikátnych exponátov jedného z najvýznamnejších predstaviteľov slovenského národného života a vedúcej osobnosti slovenského národného obrodenia v polovici 19. storočia ako aj kodifikátora slovenského spisovného jazyka. Medzi najzaujímavejšie kúsky výstavy patril určite úlomok kosti zo zranenej nohy Ľ. Štúra ako aj prameň jeho vlasov. Pokračovaním expozície bola prehliadka Pamätnej izby Ľ. Štúra – autentického miesta, kde Ľudovít Štúr strávil posledné tri týždne po svojom osudnom zranení a kde napokon zomrel. Aj keď nám myjavské kopanice nedopriali slnečné lúče, o náladu a úspešnú exkurziu sa pričinili žiaci 2. B a 2. C.

 

Autor: PhDr. Alena Škrobánková

Ing. Jitka Konáriková 

 

Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre

 

 

 Rodný dom Jána Hollého v Borskom Mikuláši

 

 

Múzeum Milana Rastislava Štefánika v Košariskách

 

 

Mohyla Milana Rastislava Štefánika - Brezová pod Bradlom