Domov

PO STOPÁCH SLOVENSKÝCH NÁRODOVCOV

 

Putovanie našich druhákov sa uskutočnilo 04. 10. 2019. Prvou zastávkou bolo Múzeum Ľ. Štúra v Modre, ktoré nám ponúklo prehliadku unikátnych exponátov jedného z najvýznamnejších predstaviteľ slovenského národného života a vedúcej osobnosti slovenského národného obrodenia v polovici 19. storočia, ako aj kodifikátora slovenského spisovného jazyka. Medzi najzaujímavejšie kúsky výstavy patril určite úlomok kosti zo zranenej nohy Ľ. Štúra ako aj prameň jeho vlasov. Pokračovaním expozície bola prehliadka Pamätnej izby Ľ. Štúra – autentického miesta, kde Ľudovít Štúr strávil posledné tri týždne po svojom osudnom zranení a kde napokon zomrel.

 

Druhou literárnou zastávkou bolo rodisko „slovenského Homéra“ - spisovateľa Jána Hollého v Borskom Mikuláši. Našu pozornosť zaujal autorov rodný dom s autentickým dobovým zariadením a zaujímavý výklad o živote tohto velikána slovenskej klasicistickej literatúry, ktorý veľmi ovplyvnil i kodifikáciu Ľ. Štúra.

 

Najsilnejším zážitkom bola návšteva Rodného domu Milana Rastislava Štefánika v Košariskách. Prostredníctvom pôsobivého výkladu a expozície, ktorú tvoria zaujímavé osobné predmety, sme spoznali Slováka, ktorý sa pričinil o vznik Československej republiky, ako človeka s pozitívami i negatívami, ktorý dokázal trpieť, ale aj milovať, ako obdivovateľa krás i nebeskej oblohy, znalca umenia a krásnej literatúry, ale aj vedca, cestovateľa, vojaka, politika, diplomata. Poslednou zastávkou za poznávaním a spomienkou na M. R. Štefánika sa stalo miesto jeho posledného odpočinku – Mohyla na vrchu Bradlo. 

 

Autor: PhDr. Alena Škrobánková 

 

Múzeum Ľ. Štúra v Modre

 

 

Rodný dom Jána Hollého v Borskom Mikuláši

 

 

Múzeum M. R. Štefánika v Košariskách

 

 

Mohyla M. R. Štefánika – Brezová pod Bradlom