Domov

OSWIENČIM 2023

 

Cesta žiakov OA za poznaním pravdy o holocauste – Osvienčim

 

Naša škola už tradične organizuje v rámci zážitkového vyučovania predmetu dejepis exkurziu do Osvienčimu (Poľsko). Inak tomu nebolo ani tento školský rok. 9. mája 2023 sme my, žiaci 2. A, 2. C, 3. A triedy, spolu s pedagogickým sprievodom Mgr. Martou Kubalovou, PaedDr. Zuzanou Staníkovou a Mgr. Vladimírom Večeríkom navštívili bývalý koncentračný tábor Osvienčim, ktorý je zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Pred návštevou Osvienčimu naša cesta smerovala do poľského mestečka Pszczyna, kde sme si prezreli okolie zámku, prezývaného aj poľský Versailles s nádhernými záhradami. Po prehliadke mestečka už naše kroky viedli do Osvienčimu.

 

Pri prechode bránou s nápisom ARBEIT MACHT FREI (Práca oslobodzuje) sme mali zmiešané pocity. Objekty koncentračného tábora Auschwitz a Birkenau sú pamätníkmi pripomínajúcimi celému svetu zvrátenosť nacistického režimu. Každého z nás zomkla obrovská ľútosť pri pohľade na kopy detských topánočiek či veľkú kopu okuliarov, ktoré patrili obetiam násilia. V mysliach sa nám vynorila otázka, ako toľkú hrôzu mohol niekto dopustiť?

 

Exkurzia býva pre nás i vyučujúcich obrovským zážitkom i napriek tomu, že odhaľuje smutnú históriu národov. Veľa sa toho dozvieme aj vďaka odbornému výkladu sprievodcov, ktorí tlmočia v slovenskom jazyku. Návšteva koncentračného tábora je exkurziou výnimočnou. Prichádzame tu každý rok nie pre to, aby sme si oddýchli, ale preto, aby sme nezabudli.

 

Autorka: Rebeka Smrečková, 2. A