Domov

OLYMPIÁDA O EURÓPSKEJ ÚNII

 

Ešte 29. septembra 2017 sa jednotlivé tímy zložené z troch študentov a jedného pedagogického zamestnanca prihlásili do súťaže prostredníctvom on-line registračného formulára, ktorý zverejnila Fakulta sociálnych vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Z našej školy sa do súťaže prihlásili 4 súťažné tímy, 3 tímy boli zložené zo žiakov 5. A triedy a 1 tím bol zložený zo žiakov 3. A triedy Obchodnej akadémie D. M. Janotu (bilingválne štúdium v anglickom jazyku).

 

18. októbra 2017 sa uskutočnilo celoslovenské elektronické kolo, v ktorom veľkú úlohu zohrávala rýchlosť. Bolo potrebné vyplniť 30 pomerne náročných otázok o fungovaní EÚ a v časovom limite 20 minút ich aj poslať. Konkurencia bola ozaj veľmi veľká, elektronického kola sa zúčastnilo až 184 tímov z celého Slovenska!

 

Po zverejnení výsledkov sme mali obrovskú radosť, lebo jeden náš tím skončil na 5. mieste a kvalifikoval sa až do celoslovenského kola, ktoré sa uskutočnilo 10. novembra 2017 v priestoroch Kongresového centra Fakulty sociálnych vied v Trnave. Celoslovenského finále sa zúčastnilo celkovo 8 tímov z celého Slovenska – z Bardejova, Košíc, Trnavy, Námestova, Nového Mesta nad Váhom a Vranova nad Topľou.

 

Finále Olympiády o Európskej únii sa uskutočnilo za účasti prorektorky doc. PhDr. Ruženy Kozmovej, CSc., riaditeľa komunikácie Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Dionýza Hochela, kvestora a poslanca Európskeho parlamentu Ing. Vladimíra Maňku, prodekana PhDr. Michala Imroviča, PhD. a prodekana a vedúceho Katedry politických vied PhDr. Jaroslava Mihálika, PhD., ktorí sa krátkymi príhovormi prihovorili na úvod finále.

 

Náš tím v zložení: Natália Časnochová, Michaela Nováková a Vladimíra Vlčková – žiačky 5. A bilingválneho štúdia v anglickom jazyku sa vo finále museli popasovať s celkovo 30-timi otázkami, pričom 15 otázok bolo s možnosťou výberu odpovede a pri 15-tich otázkach bolo potrebné napísať správnu odpoveď bez možnosti výberu z ponúkaných možností. Otázky boli veľmi náročné, bolo potrebné vedieť veľmi veľa faktov o programoch EÚ, histórii, fungovaní orgánov EÚ, eurokomisároch a samozrejme aj o našej mene a o krajinách, ktoré chcú pristúpiť do EÚ. Po zodpovedaní týchto náročných otázok nastalo vyhlásenie výsledkov. Hlavnou cenou bol výlet do Štrasburgu, sídla Európskeho parlamentu. Hoci sa nám nepodarilo získať hlavnú cenu, z Trnavy sme odchádzali plní nových informácií o fungovaní EÚ a dali sme si záväzok, že o rok sa pokúsime byť najlepší!

 

Autor: Ing. Katarína Bebejová