Domov

Ocenenie žiačky Pamätným listom svätého Gorazda

Ocenenie žiačky Pamätným listom svätého Gorazda

 

Dňa 15. novembra 2013 ocení minister školstva Dušan Čaplovič Pamätným listom svätého Gorazda žiačku našej školy Máriu Kullovú.

 

Mária Kullová je študentkou 5. ročníka bilingválneho slovensko-anglického štúdia na Obchodnej akadémii Dušana Metoda Janotu v Čadci. Je to výborná študentka, ktorá sa počas 4 rokov zapájala do  rôznych vedomostných súťaží, kde dosiahla vynikajúce umiestnenie na krajskej, celoštátnej i medzinárodnej úrovni, ale najmä chcem zdôrazniť jej prácu v oblasti ľudských práv, pomoc hendikepovaným deťom a týraným ženám. Majka je ukážkou študenta, že keď človek chce, tak veľa toho dosiahne. V školskom roku 2008/2009 sa prihlásila na bilingválne štúdium slovensko-anglické s tým, že vedela, že to bude mať ťažké, pretože na základnej škole sa učila iba nemecký jazyk. Začínala s angličtinou ako začiatočník a dnes patrí medzi najlepšie angličtinárky v triede.

 

Prečo sme ju navrhli na toto ocenenie?

 

Mária je  predsedníčkou Žiackej školskej rady, veľmi ju zaujíma problematika ľudských práv, v tejto oblasti spolupracuje aj s IUVENTOU, kde je od roku 2013  členkou pracovnej skupiny o neformálnom vzdelávaní. Od roku 2011 je dobrovoľníčkou v OZ Náruč v Čadci (Poradensko-tréningové centrum pre týrané ženy a deti), kde sa venuje deťom – doučuje ich, organizuje im rôzne aktivity – Mikuláš, športové  a kultúrne podujatia a pod. Od roku 2012 je členkou organizačného tímu pre workshopy na Olympiáde ľudských práv v Liptovskom Jáne, od roku 2013 je členkou predsedníctva Rady mládeže Žilinského kraja. Za aktívnu činnosť v tejto oblasti ju IUVENTA v roku 2012 vybrala na medzinárodný týždenný študijný pobyt vo Francúzsku: „Angažovanie sa v škole a mimo nej“ – téma demokracia. V roku 2012 sa zúčastnila na konferencii v Európskom parlamente v Bruseli na tému Science Rules, pozvala ju tam poslankyňa EP Katarína Neveďalová.

 

Mária, ako predsedníčka Žiackej školskej rady organizuje na škole rôzne aktivity, workshopy – Živá kniha, Vianočná a Valentínska kvapka krvi, Musíme si pomáhať,  zapája sa do rôznych školení, súťaží, kde dosiahla tieto výsledky:

 

OCENENIA

2011:  „Dobrovoľník roka v Žilinskom kraji“ – ocenenie za dobrovoľnícku prácu

OLYMPIÁDA ĽUDSKÝCH PRÁV

2011:   celoslovenské  čestné uznanie, krajské kolo 3. miesto

SOČ

2013: Odbor 01 – Problematika voľného času: “Som Alumni“ 1. miesto krajské kolo

          Odbor 15 – Ekonomika a riadenie: „Rodová rovnosť v organizácii“ 1. miesto krajské

                            kolo, 4. miesto celoslovenské kolo

NAJVÄČŠÍ VEDECKÝ OBJAV NASLEDUJÚCICH ROKOV (ESEJISTICKÁ SÚŤAŽ)

2013: „Otrávené nechceme“  1. miesto krajské kolo  – odmena  návšteva Bruselu - parlament

MODELOVÝ EURÓPSKY PARLAMENT

2013: nadregionálne  kolo 3. miesto

VZDELÁVANIE

CERTIFIKÁT Jesenná škola antidiskriminácie - organizátor Občan a demokracia

                      (Šarlota Pufflerová), Modra, 2012

CERTIFIKÁT Rodový tréning - organizátor OZ Možnosť voľby

V dňoch 30. 06. – 05. 07. 2013  reprezentovala s ďalšími 2 spolužiačkami nielen našu školu, ale aj celé Slovensko na Medzinárodnej podnikateľskej súťaži škôl EU – Enterprise European Business Game - Faerské ostrovy 2013, projektom E3H workbook company, s. r. o. – výroba a predaj elektronických zošitov, kde v konkurencii 10 európskych štátov obhájili 3. miesto.

 

Teší nás, že Majka toto ocenenie dostane, pretože si ho za svoju aktívnu školskú i mimoškolskú činnosť zaslúži.

 

 

V Čadci

5. 11. 2013                                                                                  

Ing. Elena Kováčová