Domov

Obchodka na cestách

 

Paríž a Londýn. Dve európske metropoly, ktoré sme mali možnosť spoznať počas nášho nezabudnuteľného týždňového výletu od 12. – 19. júna 2022.

V nedeľu v doobedňajších hodinách sa pre 51 žiakov Obchodnej akadémie D. M. Janotu v Čadci začala ich púť za dobrodružstvom. Česko, Nemecko a napokon vytúžené Francúzsko sme dosiahli v pondelok skoro ráno. Našou prvou zastávkou bol Paríž, nádherné historické mesto, ktoré pretína rieka Seina. Pod vedením skvelej sprievodkyne a majiteľky cestovnej kancelárie GAD TOURS Mgr. Katky Žatkuliakovej sme sa vydali objavovať Eiffelovu vežu, ktorá sa týči do výšky 324 m a jej staviteľom bol Alexander Gustav Eiffel. Po zdolaní 3 výškových úrovní sa nám naskytol úžasný výhľad na celý Paríž s jeho dominantami.

Následne sme sa presunuli k Víťaznému oblúku, ktorý dal postaviť Napoleon Bonaparte na znak svojej sily a víťazstva vo všetkých vojnách, ktoré vyhral. Zároveň tu začína najprestížnejšia a najširšia ulica v Paríži – Champs-Élysées. So svojimi kinami, kaviarňami a luxusnými obchodmi je jednou z najznámejších ulíc na svete. Najrýchlejším spôsobom dopravy – metrom sme prešli k palácovému komplexu v centre Paríža a zároveň k bývalému sídlu francúzskych kráľov – Louvre. Dnes je v ňom umiestnené jedno z najväčších múzeí sveta – Museé du Louvre. Nachádza sa tu sklenená pyramída, ktorá tvorí hlavný vstup do zámku.

Vo večerných hodinách sme prišli do hotela, kde sme unavení z prvého nádherného dňa strávili jednu noc a načerpali sily na Disneyland. Žiaci sa mali možnosť celý deň vyblázniť v dvoch tematických parkoch. Prvý Disneyland Park bol otvorený v roku 1992 a druhý Walt Disney Studio Park v roku 2002. Tento rok oslavuje 30. výročie.

Hollywood Tower of Terror, Studio Tram Tour, Ratatouille, The Adventure, Pirates of the Caribbean, Peter Pans´s Flight, Phantom Manor či Big Thunder Mountain a mnohé ďalšie atrakcie ostali pokorené našimi žiakmi. Po úžasnej celodennej zábave, ktorá predčila naše očakávania sme počkali na záverečný ohňostroj a v nočných hodinách sme cestovali do prístavného mesta Calais, kde nás čakal vlak na presun Eurotunelom do Anglicka, kde sa začal náš 3-dňový poznávací pobyt po Londýne a blízkom okolí. Vyčerpaní z predchádzajúceho dňa, ale odhodlaní vidieť všetko, čo sa dá, sme sa ocitli v mieste, ktorým prechádza nultý poludník - v Greenwichi. S pohľadom upretým na nádherný výhľad na London Docklands (bývalé doky, ktoré boli súčasťou londýnskeho prístavu, svojho času najväčšieho prístavu na svete) sme sa metrom presunuli k zdvíhaciemu mostu Tower Bridge, ktorý okrem iného preslávil slávny Harry Potter. Náš ďalší cieľ – St. Paul´s Cathedral je sídlom londýnskeho biskupa a dal ho postaviť Sir Christopher Wren v 17. storočí. Nachádza sa v ňom známa Whispering Gallery. To sme sa ale už nachádzali v samotnom srdci Londýna – City of London, kde našim posledným cieľom bolo Bank of England Museum. V ňom si naši žiaci mali možnosť zistiť všetky podstatné informácie o histórii tejto banky prostredníctvom poznávacej hry. Takisto sme mali možnosť zodvihnúť 13 kilogramov vážiacu zlatú tehličku.

Príjemne unavení z ďalšieho zážitkami a fotkami nabitého dňa sme odišli do hotela neďaleko Londýna, kde sme boli ubytovaní.

4. deň sme začali našu cestu skoro ráno. Našim cieľom bol Hampton Court Palace – jeden z domovov panovníka Henricha VIII. Cestu sme si spríjemnili sledovaním filmu, ktorý verne zobrazil život a smrť tohto významného anglického kráľa. Po prehliadke nádherných anglických záhrad, bludiska a samotného paláca sme sa opäť vrátili do Londýna, kde sme náš deň zavŕšili v múzeu voskových figurín Madame Tussauds.

Náš posledný deň v Londýne sa začal návštevou kráľovnej v Buckinghamskom paláci. Downing Street, Big Ben, Te House of Parliament, Westminster Abbey mnohí z nás iba videli v učebniciach a teraz sme mali možnosť si ich pozrieť naživo. Byť v Londýne a nevidieť London Eye sa hádam ani nepočíta, takže aj my sme si vychutnali túto 35-minútovú vyhliadkovú jazdu. Odtiaľ sme sa presunuli k The National Gallery, pred ktorou sa týči Nelson´s Column na Trafalgar Square. Tento pamätník bol postavený na pamiatku Admirála Horatia Nelsona, ktorý zomrel v bitke o Trafalgar v roku 1805. Všetky významné udalosti či oslavy sa konajú práve pri ňom.

Našim posledným cieľom bola Piccadelly Circus, ktorá je veľmi blízko k hlavným nákupným a zábavným častiam West Endu a samotnej Oxford Street, ktorú sme samozrejme nemohli vynechať.

Očarení, unavení, zážitkami nabití a presvedčení, že toto nebola naša posledná návšteva týchto dvoch úžasných metropol nám ani nevadilo, že sme dokopy prekonali približne 4 000 km za spoznávaním nových miest. Horúce slnečné počasie nám pomohlo k prekrásnym fotkám, ktoré nám budú navždy pripomínať tieto nádherné mestá.

 

Goodbye či Au revoir sme určite nepovedali naposledy!

 

Mgr. Lucia Badžgoňová, Ing. Katarína Bebejová, Ing. Lenka Juračková, PaedDr. Mária Miníková