Domov

NAVŠTÍVILI SME OSVIENČIM 2019

 

Stalo sa tradíciou, že naša škola každoročne organizuje v rámci zážitkového vyučovania predmetu dejepis exkurziu do Osvienčimu. Nebolo tomu inak ani tento školský rok.

 

Dňa 19. marca 2019 sa exkurzie zúčastnili žiaci druhého ročníka. Je veľmi dôležité, aby práve v tejto dobe poznali históriu a hrôzy druhej svetovej vojny. Pri prechode bránou s nápisom ARBEIT MACHT FREI (Práca oslobodzuje) sme mali zmiešané pocity. Za bránou na nás čakalo múzeum ľudského zla. Objekty koncentračného tábora Auschwitz a Birkenau sú pamätníkmi pripomínajúcimi celému svetu zvrátenosť nacistického režimu. Každého z nás zomkla obrovská ľútosť pri pohľade na kopy detských topánočiek a v mysliach sa vynorila otázka ako toľkú hrôzu mohol niekto dopustiť.

 

Exkurzia bola pre žiakov i nás učiteľov obrovským zážitkom, hoci smutným. Žiaci sa veľa dozvedeli aj vďaka odbornému výkladu sprievodcov, ktorí tlmočia v slovenskom jazyku. Návšteva koncentračného tábora je exkurziou výnimočnou. Navštevujeme ju so žiakmi nie preto, aby sme si oddýchli, ale preto, aby sme nezabudli.

 

Autor: Mgr. Marta Kubalová