Domov

Navštívili sme Osvienčim

 

Po dvoch rokoch proticovidových opatrení sme mohli konečne vycestovať na našu tradičnú exkurziu, ktorú naša škola zvykla organizovať každý rok v rámci zážitkového vyučovania predmetu dejepis – návštevu múzea Osvienčim. Tento rok sa nám to konečne podarilo.

 

Exkurzie sa dňa 27. apríla 2022 zúčastnili žiaci 1.B, 2.B a 2.C. Je veľmi dôležité, aby práve v tejto dobe poznali históriu a hrôzy Druhej svetovej vojny. Exkurzia pozostávala z prehliadky dvoch miest - pôvodného tábora Auschwitz a 1,5 km vzdialeného vyhladzovacieho tábora Brezinka (Birkenau). Oba objekty koncentračného tábora sú pamätníkmi pripomínajúcimi celému svetu zvrátenosť nacistického režimu. Už pri prechode bránou s nápisom ARBEIT MACHT FREI (Práca oslobodzuje) sme mali zmiešané pocity.

 

Exkurzia bola pre žiakov i nás učiteľov obrovským zážitkom, hoci smutným. Žiaci sa veľa dozvedeli aj vďaka odbornému výkladu sprievodcov, ktorý je tlmočený do slovenského jazyka. Návšteva koncentračného tábora patrí k výnimočným školským akciám – absolvujeme ju nie preto, aby sme si oddýchli, ale preto, aby sme nezabudli.

 

Autorky: RNDr. Renáta Koniarová, Mgr. Marta Kubalová