Domov

NAOKO ROZDIELNI ĽUDIA TVORIA SPOLOČNE FAREBNÝ SVET

 

Dňa 27. júna 2018 prebehla realizácia druhej časti Grantového projektu ŽSK Mládež v pohybe - spolu dokážeme viac 2018 pod názvom „Naoko rozdielni ľudia tvoria spoločne farebný svet“, ktorý pripravili členovia ŽŠR dvoch škôl nášho regiónu: OA D. M. Janotu Čadca a Gymnázium Turzovka.

 

Celý projekt prebehol formou dvoch stretnutí, z ktorých prvé sa konalo 9. mája 2018 v Kultúrnom dome v Oščadnici. Jeho hlavnou náplňou bola nielen interakcia, komunikácia a integrácia medzi zdravotne znevýhodnenými klientmi z centier sociálnych služieb a našimi žiakmi, ale aj organizačné pokyny k druhému stretnutiu.

 

Samotná hlavná realizácia projektu prebehla 27. júna 2018 v CSS Slniečko Oščadnica formou štyroch zážitkových aktivít zameraných na zvýšenie záujmu klientov o rozumové aktivity, čo v danom projekte predstavovalo zautomatizovať zábavnou formou návyky na triedenie odpadu. Šesť zmiešaných družstiev, ktoré boli zložené z troch klientov a dvoch žiakov našej školy a Gymnázia Turzovka, spoločne strávili deň nielen súťažením, ale aj kultúrnym a spoločenským posedením pri guláši, prehliadkou možností canisterapie priamo s klientmi centra sociálnych služieb a workshopom na výrobu darčekových predmetov z odpadu.

 

Myslím si, že hlavná myšlienka projektu - priblížiť žiakom stredných škôl konkrétny život zdravotne znevýhodnených mladých ľudí a získať rešpekt a nadhľad s cieľom postupne rozvíjať vedomostné schopnosti u klientov - podporí u našich žiakov rozvoj vnímania úcty k človeku.

 

Autor: Mgr. Marcela Šavelová