Domov

MEDZINÁRODNÝ VEĽTRH CVIČNÝCH FIRIEM 2019

 

V dňoch 5. – 6. 11. 2019 sa na výstavisku Agrokomplex v Nitre konal ďalší ročník medzinárodnej súťaže, ktorú každoročne organizuje Štátny inštitút odborného vzdelávania v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu a s Ekonomickou univerzitou v Bratislave. Cieľom súťaže je poskytnúť žiakom stredných škôl príležitosť zažiť reálny marketing a kontakt s potenciálnym zákazníkom a predviesť svoje nadobudnuté podnikateľské zručnosti.

 

Tento rok sa tejto súťaže zúčastnilo 48 fiktívnych firiem zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Rumunska, Talianska a Turecka. Našu školu reprezentovali žiaci V. A triedy: Martin Salát, Dominika Halusková, Kristián Kováč, Júlia Raždíková a Katarína Minarčíková. So svojimi podnikateľskými nápadmi sa zapojili do všetkých vyhlásených súťaží, kde obchodovali, ponúkali svoj business nápad potenciálnym zákazníkom, prezentovali na pódiu svoje business plány pred odbornou porotou, či sa snažili presvedčiť potenciálneho investora o realizovateľnosti a výnosnosti svojho business plánu v časovom limite 99 sekúnd. Popri týchto všetkých aktivitách sa im podarilo nadviazať zaujímavé kontakty, najmä so zahraničnými školami a univerzitami, ktorí veľmi vysoko hodnotili ich prípravu a úroveň vystupovania. Našich žiakov prišla podporiť aj pani Mgr. Iveta Káčerová z Úradu Žilinského samosprávneho kraja z odboru školstva a športu.

 

Napriek tomu, že si z tejto súťaže nepriniesli žiadne ocenenie, účasť vnímajú ako veľmi pozitívnu skúsenosť, o ktorej sami píšu: „Veľtrh cvičných firiem nám do jednotvárnych školských dní priniesol 2 zaujímavé dni nabité skúsenosťami a novými poznatkami. Vyskúšali sme si, aké je to stáť na pódiu a prezentovať svoj projekt, na ktorom sme pracovali dlhé týždne. Taktiež sme získali skúsenosti s oslovovaním potenciálnych zákazníkov, nadviazali sme nové kontakty so zahraničnými študentmi a dozvedeli sme sa nové informácie z oblasti manažmentu cvičných firiem. Sme veľmi radi, že sme sa mohli vďaka našej škole tejto akcie zúčastniť a berieme ju ako veľký prínos. Aj keď sme nedostali žiadne ocenenie, odchádzame hrdo, s pocitom, že sme bojovali naplno a získali veľa skúseností, ktoré, ako veríme, nám pomôžu zlepšovať sa v podnikateľských zručnostiach.“

 

Našim žiakom ďakujeme za peknú reprezentáciu našej školy a prajeme veľa úspechov.

 

Autorka: Ing. Mária Kullová