Domov

Maratón písania listov 2021

 

Od novembra 2021 do januára tohto roku sa aj naša škola stala súčasťou najväčšej ľudskoprávnej kampane na svete Maratón písania listov 2021, ktorá tento rok oslavuje 20. výročie.

 

Akciu zastrešuje Amnesty International – najväčšia ľudskoprávna mimovládna organizácia na svete, hnutie s viac ako 7 miliónmi podporovateľov vo vyše 150 krajinách celého sveta. Usiluje sa zlepšiť stav ľudských práv vo svete, a to najmä v oblasti oslobodenia nespravodlivo väznených ľudí, dosiahnutia spravodlivosti pre ľudí zažívajúcich útlak alebo násilie i formou zmeny legislatívy porušujúcej ľudské práva. Približne v každom treťom z prípadov, ktorým sa venuje, sa to aj skutočne podarí – čiže oslobodiť nespravodlivo väzneného alebo prenasledovaného človeka.

 

Sme radi, že 47 listov našich študentov poteší ľudí, ktorí sú prenasledovaní za svoje odvážne postoje a možno si povedia to, čo kedysi vyslovila environmentálna aktivistka Jani Silva z Kolumbie: „Som taká vďačná za tieto listy. Z celého srdca! Táto kampaň ma udržala pri živote. Vďaka nej ma nezabili, pretože vedia že ste tu a pozeráte sa.“ Kampaň najviac oslovila triedy 2. B, 2. C a 4. A, no i 2. A.

 

Autor: PaedDr. Emília Černeková