Domov

LITERÁRNO-DEJEPISNÁ EXKURZIA

 

Literárno – dejepisná exkurzia Kežmarok – Levoča - Spišské Podhradie

 

Dňa 26. septembra 2014 sa uskutočnila literárno-dejepisná exkurzia, ktorej cieľom bolo spestriť hodiny dejepisu, slovenského jazyka a literatúry, prebudiť v študentoch záujem o slovenskú literatúru a pestovať v nich hrdosť na naše kultúrne dedičstvo.

 

Cesta 1.A a 1.B smerovala na východné Slovensko.

 

Prvou zastávkou bola návšteva rodného domu Milana Rúfusa v Závažnej Porube. Zaujímavý výklad a príjemná atmosféra v nás rezonovali počas celej našej cesty za poznaním.

 

Ďalšou zastávkou bolo mesto Kežmarok. Pozornosti neušli historické pamiatky: Drevený artikulárny kostol, kde sa točila známa rozprávka Perinbaba, Nový evanjelický kostol a Lyceálna knižnica – najväčšia školská knižnica v strednej Európe.

 

Cieľom ďalšej zastávky našej exkurzie bolo stredoveké mestečko Levoča, kde sme navštívili Chrám sv. Jakuba, ktorý sa pýši najmä svojím unikátnym 16 m vysokým a 6 m širokým oltárom, najväščím na svete.

 

Cestu za poznaním prváci ukončili prehliadkou dominanty našej krajiny - Spišského hradu. Svojou veľkoleposťou očaril nejedného z nás. Pozornosti neušla najmä stredoveká mučiareň, kde si niektorí žiaci osobne vyskúšali aj mučiace nástroje.

 

Ešte posledný pohľad na Spišský hrad, Tatry a všetci unavení, ale obohatení o nové zážitky, sme sa vrátili domov.

 

autor: Mgr. Marta Kubalová, PhDr. Alena Škrobánková

 

 

 

pre viac fotiek kukni fotoalbum