Domov

LITERÁRNA EXKURZIA SPOJENÁ S NÁVŠTEVOU DIVADELNÉHO PREDSTAVENIA "ZLOČIN A TREST"

 

Literárna exkurzia spojená s návštevou divadelného predstavenia Zločin a trest v Žiline

 

V stredu 27. februára 2019 sa študenti tretieho ročníka v sprievode PhDr. Aleny Škrobánkovej, PaedDr. Emílie Černekovej a Mgr. Ivety Čekanovej zúčastnili literárnej exkurzie v Žiline. Študenti mali možnosť navštíviť Neologickú synagógu v Žiline, ktorá je dielom nemeckého architekta Petra Behrensa. Po krátkej prednáške o jej histórii mohli zhliadnuť časť retrospektívnej výstavy „Divided We Fall“ významného slovenského umelca strednej generácie Michala Moravčíka in memoriam.

 

Študenti taktiež absolvovali prehliadku Rosenfeldovho paláca, kde sa zoznámili s históriou jednej z najkrajších pamiatok Žiliny. Palác zo začiatku 20. storočia je zmenšenou napodobeninou viedenského zámku Belveder a zachoval sa takmer v pôvodnom stave.

 

Napokon študenti zavŕšili exkurziu účasťou na divadelnom predstavení Zločin a trest v Mestskom divadle Žilina. Prostredníctvom skvelých výkonov známych slovenských hercov Jany Oľhovej, Mila Krála, Jana Dobríka a ďalších sa študenti nechali vtiahnuť do deja zaujímavej adaptácie výnimočného Dostojevského románu a prekročení hraníc. Sám autor ho označil ako „psychologický záznam o jednom zločine.“

 

Autor: Mgr. Iveta Čekanová