Domov

LITERÁRNA EXKURZIA – ORAVA

 

Naši druháci sa 3. októbra 2018 vybrali do regiónu Orava na literárno-poznávaciu exkurziu. Pod vedením PhDr. A. Škrobánkovej a Mgr. I. Čekanovej sa, podľa hesla „lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť“, vydali po stopách dvoch velikánov našej literatúry – P. O. Hviezdoslava a M. Kukučína.

 

Najprv ich kroky viedli do Dolného Kubína, kde sa zastavili v Literárnom múzeu P. O. Hviezdoslava. V jednotlivých miestnostiach múzea si po skončení odborného výkladu študenti prezreli obrazový a textový materiál doplnený osobnými vecami z pozostalosti tohto významného slovenského spisovateľa.

 

Potom sa študenti presunuli do Jasenovej, kde sa nachádza pamätný dom, v ktorom sa narodila ďalšia významná osobnosť slovenskej literatúry - Martin Kukučín. Po zaujímavom výklade o jeho živote a tvorbe, si mohli pozrieť fotografický materiál, ktorý dokumentuje autorove životné cesty a tvorbu nielen v slovenskom, ale aj chorvátskom prostredí. Vstupný priestor, ako aj dobovo zariadená predná izba a kuchyňa priblížila študentom tradičný život na dedine na prelome 19. a 20. storočia.

 

Ani chladné počasie a občasné prehánky študenov neodradili od návštevy Oravského hradu, ktorý je jednou z najväčších turistických atrakcií severného Slovenska. Nachádza sa tu niekoľko expozícií, ktoré si študenti po zdolaní 668 schodov mohli v rámci prehliadky hradu pozrieť.

 

Poslednou zastávkou, kam viedli kroky našich druhákov, bolo Múzeum oravskej dediny v Zuberci, kde sa oboznámili so spôsobom života na oravských dedinách v minulosti.

 

Autor: Mgr. Iveta Čekanová