Domov

LITERÁRNA EXKURZIA - ORAVA

 

Ani chladné ráno 03. 10. 2014 nezabránilo študentom 2. ročníka uskutočniť našu tradičnú exkurziu za poznávaním oravského regiónu. Pod vedením PhDr. A. Škrobánkovej, Mgr. Z. Bočkovej, PaedDr. E. Černekovej a Ing. M. Kuricovej sa bližšie zoznámili so životom a tvorbou predstaviteľov slovenskej realistickej literatúry - P. O. Hviezdoslava a M. Kukučína.

 

Prvou zástavkou bolo Literárne múzeum P.O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. V jednotlivých miestnostiach múzea si počas odborného výkladu prezreli obrazový a textový materiál doplnený originálnymi osobnými pamiatkami z pozostalosti básnika.

 

Druhou literárnou zastávkou na Orave bolo rodisko spisovateľa Martina Kukučína, dedinka Jasenová. Naša pozornosť sa sústredila na autorov rodný dom, ktorý bol k 150. výročiu narodenia spisovateľa zrekonštruovaný. Zaujímavý výklad o živote tohto reprezentanta slovenskej realistickej prózy bol spojený s prehliadkou fotografického materiálu, ktorý dokumentuje životné cesty a tvorbu v slovenskom, aj v chorvátskom prostredí. Jednotlivé miestnosti sú zariadené dobovým nábytkom tak, ako to bolo za spisovateľovho života. Vedľa rodného domu mali študenti možnosť vidieť i sochu Martina Kukučína v nadživotnej veľkosti od akademického sochára Jána Kulicha.

 

Orava je krajom bohatým aj na historické pamiatky, a tak naše posledné kroky viedli do Zuberca - Múzea oravskej dediny, kde sa študenti oboznámili so životom v oravských dedinách v minulosti . Exkurziu druhákov ukončila prehliadka dominanty tohto kraja – Oravského hradu.

 

PhDr. Alena Škrobánková

  

 

 

 pre viac fotiek kukni fotoalbum