Domov

LITERÁRNA EXKURZIA NA ORAVU

 

Dňa 4. 10. 2017 sa žiaci 2.B a 2.C zúčastnili na literárnej exkurzii na neďalekej Orave, ktorá nás privítala príjemným slnečným počasím.

 

Vyrazili sme v skorých ranných hodinách z Čadce. Prvá zastávka bola v Múzeu Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. Dozvedeli sme sa mnoho nových informácií o jeho živote a dielach. Neskôr sme sa presunuli do rodného domu Martina Kukučína, ktorého osud zavial aj do zahraničia. Tohto slovenského velikána si uctievajú najmä v Chorvátsku, ale i v Južnej Amerike, kde pôsobil ako lekár.

 

Po Oravskom hrade nás sprevádzal veľmi príjemný Filip, ktorý nám s veľkou ochotou zodpovedal všetky naše otázky. Výrazná dominanta tohto regiónu nám ponúkla svoju bohatú históriu a nás teší, že sme si mohli pozrieť miesto, kde sa natáčalo mnoho našich obľúbených rozprávok.

 

Poslednou zastávkou bol očarujúci Zuberec. V Múzeu oravskej dediny kŕmili niektorí z nás húsky, iní sa kochali pohľadom na malebnú prírodu a útulné domčeky.

 

Za celý 2. ročník by som chcela poďakovať pani profesorke Filovej a pani profesorke Miníkovej za zorganizovanie a vedenie tohto krásneho výletu. Ďakujeme!

 

Autor: Alexandra Mináriková, 2.B