Domov

JUVENES TRANSLATORES 2019 prekladateľská súťaž

 

Dňa 22. novembra 2019 sa naša škola zapojila do prekladateľskej súťaže „JUVENES TRANSLATORES 2019“. Do užšieho výberu sa dostávajú len školy, ktoré sú náhodne vyžrebované. Keďže našu školu nevybrali, organizátori nám ponúkli možnosť urobiť si školské kolo prekladateľskej súťaže. Naši 6 žiaci BŠ OA prekladali text z anglického jazyka do materinského jazyka. Témou tohtoročnej súťaže bolo znečistenie životného prostredia a aktivity mladých ľudí v boji proti klimatickým zmenám.

 

Po odbornom jazykovom zhodnotení sa víťazom školského kola stala Nikita Szajková (3. A), ktorá sa zúčastní na praktickom seminári „Mladí prekladatelia“ v Žiline (január 2020). Spolu s ostatnými úspešnými žiakmi z iných škôl budú pracovať priamo so svojimi prekladmi textu. Lektorka Emília Andrejová im zároveň predostrie užitočné rady, ako efektívne a štylisticky narábať s prekladovým textom.

 

Na škole máme šikovných bilingválnych „prekladateľov“, preto veríme, že na budúci školský rok sa dostaneme do užšieho kola výberu, aby sme tak mohli obhájiť titul Juvenes Translatores.

 

Autor: Mgr. Kristína Bednárová