Domov

JUVENES TRANSLATORES 2015

 

Dňa 26. novembra 2015 sa na našej škole konala prekladateľská súťaž „JUVENES TRANSLATORES 2015“. Generálne riaditeľstvo (GR) Európskej komisie pre preklad organizuje túto súťaž pre školy v EÚ už od roku 2007. Náhodným elektronickým losovaním bola vybraná aj naša škola, ktorá tak mohla zapojiť do súťaže aj svojich žiakov (2 – 5 žiakov) narodených v roku 1998. Počet škôl vybraných z každého členského štátu sa rovná počtu kresiel členského štátu v Európskom parlamente.

 

OA DMJ v Čadci reprezentovali: Alexandra Martášková (3. B), Kristína Gavláková (3. A) a Juraj Stolárik (4. A).

Pri preklade textov z anglického jazyka do materinského jazyka žiaci mohli použiť len slovníky v tlačenej podobe. Témou tohtoročnej súťaže bol Európsky rok rozvoja (tvorba rozvojových politík EÚ a poskytovanie pomoci na celom svete).

Každý preklad bude hodnotiť výbor zložený z profesionálnych prekladateľov a korektorov z GR pre preklad. Porota, ktorej bude predsedať generálny riaditeľ GR pre preklad, na základe tohto hodnotenia vyberie z každého členského štátu najlepší preklad.

Výbor použije kritériá, aké sa uplatňujú na hodnotenie prekladov v rámci GR pre preklad, t. j.:

 - presnosť prekladu,

 - schopnosť správneho písania (výber výrazov a gramatika),

 - schopnosť plynulého písania a

 - tvorivosť prekladateľských riešení.

 

Výsledky hodnotenia budú zverejnené začiatkom februára 2016. Víťazi, spolu s jednou sprevádzajúcou dospelou osobou a jedným učiteľom, budú pozvaní na slávnostné udeľovanie cien do Bruselu, na ktorom si od podpredsedníčky Európskej komisie, Kristaliny Georgievovej, prevezmú ceny.  

 

Našim žiakom držíme palce, aby ich preklady oslovili výbor aj porotu.

 

Autor: Mgr. Kristína Bednárová