Domov

Jurinova jeseň – vernisáž výstavy Tvorba ako vyznanie viery

 

Po pandemických obmedzeniach sme sa opäť vrátili k tradičnej jesennej návšteve sprievodných podujatí v rámci Jurinovej jesene – celoslovenskej literárnej súťaže duchovnej tvorby. Tento 18. ročník sme sa v stredu 19. 10. 2022 v priestoroch Kysuckej knižnice v Čadci zúčastnili slávnostnej vernisáže a prezentácie výtvarných diel z pozostalosti Márie Nemčekovej-Chmeliarovej.

Tvorba tejto maliarky, výbornej kresliarky, grafičky, textilnej výtvarníčky a pedagogičky reprezentuje moderné výtvarné trendy slovenského maliarstva druhej polovice 20. storočia. Bezmála 30 rokov sa popri pedagogickej činnosti na umeleckých školách venovala aj voľnej výtvarnej tvorbe, v rámci ktorej vytvorila stovky portrétov, zátiší, vyobrazení biblických tém, textilných návrhov, ...

Po úvodnej prezentácii tvorby, doplnenej o osobné spomienky výtvarníčkinej dcéry, sme si so záujmom prezreli výstavu niektorých autorkiných prác. A do našej školskej knižnice pribudla kvalitne spracovaná monografia venovaná Márii Nemčekovej-Chmeliarovej - dar jej rodinných príslušníkov.

Týmto sa chceme srdečne poďakovať Kysuckej knižnici v Čadci, že nám vytvorila priestor na vnímanie nevšednej výtvarnej krásy.

 

Autor: PaedDr. Emília Černeková, školská knihovníčka 

 

Medailón autorky 

 

Prehliadka reprodukcií krížovej cesty z kostola v Šali

 

 

Prehliadka výstavy

 

 

Prezentácia tvorby M. Nemčekovej - Chmeliarovej

 

 

Pri maliarkinej palete