Domov

EXKURZIA V MINCOVNI KREMNICA 2017 I.

 

19. októbra 2017 sa žiaci 5. A a 4. C pod vedením Ing. Anny Maslákovej a Ing. Kataríny Bebejovej zúčastnili exkurzie v Mincovni Kremnica, ktorá bola založená už v roku 1328 a zaraďuje sa medzi najstaršie podniky na svete.

 

Hoci počasie nebolo ideálne, museli sme prekonať hustú hmlu, ale v poriadku sme docestovali do takmer nedostupnej Kremnice, ktorá nás privítala nádherným slnečným počasím.

 

Program sme mali veľmi bohatý. Najskôr sme si pozreli výrobnú halu, kde sme mali možnosť vidieť historické stroje z 19. a 20. storočia, ktoré sa používali a aj používajú pri razbe mincí. Potom sme si pozreli pútavé video, v ktorom sme videli celý proces výroby mincí priamo od ťažby zlata až po finálny produkt.

 

Neskôr sme si v historickom múzeu pozreli rôzne mince a bankovky, ktoré sa používali či používajú na našom území. Prehliadka bola spojená aj s pútavým výkladom úžasnej pani sprievodkyne, ktorá nám poskytla kopec zaujímavých informácií. Taktiež sme si pozreli priestory bane, v ktorých sa ťažili drahé kovy, hlavne zlato. Dozvedeli sme sa, že v 14. stor. sa na našom území vyťažilo až 180 t zlata.

 

Exkurzia v tomto krásnom meste pokračovala v gotickom kostole sv. Kataríny. V kostole nás upútal organ, ktorý má 3500 píšťal a je ideálnym miestom pre koncerty. Väčšina z nás sa aj odvážila vystúpiť na samotný vrchol veže tohto kostola, ale museli sme zdolať 127 schodov.

 

Nakoniec sme sa vybrali do neďalekej štôlne Andrej, kde sa ešte teraz ťaží zlato. Páni baníci nás previedli touto baňou a ukázali nám, akým spôsobom sa ťaží zlato a aké nástroje pri tom používajú.

 

Exkurzia dopadla výborne a my sme sa plní nových dojmov vrátili domov.

 

Autor: Ing. Katarína Bebejová