Domov

EXKURZIA V KREMNICI

 

Dňa 19. 10. 2022 sa „dve áčky“, 4. A a 5. A, zúčastnili exkurzie v Kremnici. Pred príchodom do Kremnice nás zaskočilo uzavretie cesty, z dôvodu dopravnej nehody, a preto sme sa rozhodli nečakať na jej odstránenie, ale išli sme cca 6 km túru do Kremnice pešo. Tí, ktorí boli unavení zo skorého vstávania sa jednoznačne definitívne prebrali, načerpali síl z okolitej prírody a architektúry, typickej pre tento kraj.

 

S hodinovým oneskorením sme najskôr navštívili Banské múzeum štôlňa Andrej, ktorú si žiaci veľmi užili aj vďaka skvelým a zábavných sprievodcom. Následne sme mali obedňajšiu prestávku, nakoľko sme boli už poriadne vyhladovaní aj vďaka skorému vstávaniu a neplánovanej turistike.

 

Potom sme navštívili Mincovňu Kremnica, štátny podnik, ktorú 17. novembra 1328 založil kráľ Karol I. tak, že povýšil mesto Kremnica z osady na mesto a udelil mu privilégium na prevádzku mincovne. Hoci sme sa stretli s nepríjemným prístupom sprievodkýň a nová sekcia bola uzatvorená, výklad bol zaujímavý. Dozvedeli sme sa, že Mincovňa v Kremnici už takmer 7 storočí nepretržite vyrába nielen mince, ale aj medaile, plakety, žetóny, odznaky, vyznamenania, primátorské reťaze a mnoho ďalších výrobkov. 24. februára 2011 sa stala súčasťou Európskeho kultúrneho dedičstva.

 

Našou poslednou zastávkou bol Kostol svätej Kataríny Alexandrijskej, kde sme okrem, miestami desivého výkladu z histórie mučeníctva a upaľovania ľudí, mali možnosť vystúpiť na vysokú vežu a pokochať sa výhľadom na Kremnicu.

 

Hoci sme sa z exkurzie vrátili v neskorších večerných hodinách unavení, ale plní zážitkov. Čakanie v kysuckých kolónach si študenti spríjemnili spievaním „účtovníckej hymny“, vymyslenej 5. A, ktorou „zabodovali“ u p. zástupkyne, keď ňou „zaorodovali“ za 4. A, aby im presunula písomku z UCD. A pomohlo to :).

 

Ing. Lenka Juračková, Ing. Katarína Bebejová