Domov

EXKURZIA DO PREDVIANOČNEJ VIEDNE

 

Dňa 09. 12. 2016 sa 46 študentov tretieho a štvrtého ročníka zúčastnilo exkurzie do Viedne. Viedeň nás privítala krásnym a slnečným počasím. Študenti si prezreli nielen pamiatky Viedne, ale spoznali aj kus histórie európskeho veľkomesta.

 

Naša cesta do histórie začala pri Štátnej opere, kde pôsobili aj naši slovenskí operní speváci. Krásne vianočne vyzdobenou Kärtnerstraße sme sa dostali k dominante mesta – k Dómu sv. Štefana. Malá skupinka študentov spolu s vyučujúcimi si pozrela Viedeň z výšky – z južnej veže Dómu sv. Štefana, do ktorej viedlo 343 schodov. Ostatní študenti si prezreli vianočné stánky, kde mohli vidieť typické rakúske výrobky s vianočnou tematikou.

 

Naša prehliadka Viedne pokračovala okolo múzeí a sochy Márie Terézie až k najdlhšej ulici Viedne – Mariahilferstraße. Študenti našej školy zažili na vlastnej koži ako chutí multikultúrne mesto s mnohými národnosťami, jazykmi a špecifikami. Väčšinu študentov prilákali vianočne vyzdobené obchody a mnohí si nakúpili vianočné darčeky pre svojich blízkych.

 

Najdôležitejším bodom našej exkurzie boli vianočné trhy pred Radnicou, kam sme prišli v popoludňajších hodinách. Všetci sme boli očarení krásnou vianočnou výzdobou, množstvom stánkov s vianočnými výrobkami, vôňou pečených gaštanov a vianočného punču.

 

Predvianočnú atmosféru dotvárali aj koledy, či pečenie vianočného pečiva vo vnútorných priestoroch Radnice. Rozprávkovo krásnu predvianočnú Viedeň sme opúšťali vo večerných hodinách síce unavení, ale s nádejou, že sa tam znovu o rok vrátime.

 

Autor: PaedDr. Mária Miníková