Domov

ETWINNING SEMINÁR

 

eTwinning Seminar – School cooperation in the Danube Region

 

The Austrian National Agency pre Erasmus+ a National eTwinning Support Organisation hosťovali v dňoch 1. – 2. júna 2023 už 12. ročník eTwinning Danube Region Seminar – School cooperation in the Danube region v prostredí krásneho hotela Steigenberger v rakúskom meste Krems an der Donau, ktorého historické jadro je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Seminára sa zúčastnilo 43 učiteľov stredných či základných škôl z 11 európskych krajín vrátane Slovenska. Našu krajinu reprezentovalo 6 učiteľov z rôznych častí Slovenska. Vysielajúcou organizáciou bola Slovenská podporná organizácia eTwinning Slovensko, ktorá sídli na Žilinskej univerzite v Žiline.

 

Ursula Panuschka, riaditeľka Erasmus+ School education a eTwinning Austria otvorila celý seminár, ktorého hlavnou myšlienkou bolo rozšíriť spoluprácu medzi školami v rôznych európskych krajinách, získať partnerov pre tvorbu eTwinning projektov a predstaviť jazykovú rozmanitosť v prostredí európskych krajín. Ďalej nasledoval príhovor Jürgena Schicka z Ministerstva pre vzdelávanie, vedu a výskum z Rakúska, ktorý zdôraznil potrebu spolupráce v oblasti vzdelávania v dunajskom regióne.

 

Sophia Beiter z Institute for the Danube Region and Central Europe mala krátku prednášku na tému: „Language Diversity in the Danube Region: A unique cultural heritage and future potential at risk?“

 

Následne sa účastníci seminára mohli navzájom spoznať prostredníctvom „ice breaking“ aktivity, po ktorej nasledoval eTwinning workshop pre začiatočníkov a pokročilých.

 

Po workshope Lisa Aichelburg, učiteľka z HTL Spengergasse vo Viedni motivovala učiteľov pre tvorbu eTwinning projektov svojim oceneným projektom: „A European Marketing Campaign.“

 

Prvý deň seminára sme ukončili prehliadkou nádherného údolia Wachau a večerou na brehu Dunaja.

 

Druhý deň seminára bol venovaný tvorbe projektov a hľadaním vhodnej partnerskej školy. Po kvíze, ktorý mal preveriť naše vedomosti o rieke Dunaj a po krátkom predstavení programu Erasmus+ Fredericom Bayersburgerom z rakúskej Národnej agentúry, medzinárodné tímy kreatívnym spôsobom prezentovali navrhované projekty pred ostatnými účastníkmi. Výsledkom tohto úspešného seminára bolo 10 nových medzinárodných projektov.

 

Ing. Katarína Bebejová