Domov

DIVADELNÉ PREDSTAVENIE NEVINA

 

Herci Emília Vášáryová, Ľuboš Kostelný, Tomáš Maštalír, Zuzana Fialová, Anna Javorková, Dušan Jamrich, Jana Oľhová, Dano Heriban, Gabriela Dzuríková, Marián Geišberg a ďalší nás opäť nesklamali a ponúkli nám nevšedný umelecký zážitok. 27. apríl 2017 sme si spríjemnili večerným divadelným predstavením v SND. Na scéne upútal našu pozornosť hustý oceľovomodrý retiazkový záves, ktorý vypĺňal zadný horizont javiska a vlnil sa pod rukami hercov ako hladina mora. Javisko sa v strede zvažovalo do prázdna. Do prázdna, v ktorom končili mnohé nenaplnené životy.

 

Najoceňovanejšia a najhrávanejšia nemecká dramatička Dea Loher napísala hru antických rozmerov, ktorá spájala niekoľko životných príbehov. V meste pri mori sa dvaja ilegálni prisťahovalci nečinne prizerajú, ako v hlbinách mora mizne mladá žena a začne ich to trápiť. S vinou – nevinou sa musia vyrovnať aj ďalší. Žena, ktorá túži po dieťati, filozofka, ktorá páli svoje knihy, slepá striptérka, ktorá túži po láske, muž, ktorý odprevádza ľudí na poslednej ceste a zabúda na lásku k vlastnej manželke, mama, ktorá sa nevie odpútať od dospelých detí.

 

Náročná hra, moderná dráma s poetickým jazykom bola pre nás určite výzvou a ponúkla priestor zamyslieť sa nad vinou - nevinou i v našich životoch.

 

Autor: PaedDr. Gabriela Filová