Domov

Deň Zelenej školy – deň plný hostí a zážitkov

 

Naša škola sa okrem iných aktivít a priorít snaží byť aj environmentálna, a preto už 12 rokov participujeme na programe Zelená škola. Rieši problémy životného prostredia a prináša praktické riešenia i zmeny do škôl. Našou prioritnou témou v tomto školskom roku sú potraviny. S kolegyňami Luckou Badžgoňovou a Zuzkou Staníkovou sme sa ich snažili priblížiť žiakom či kolegom z rôzneho uhla pohľadu. Preto sme oslovili inštitúcie alebo zaujímavých ľudí, ktorí sa venujú problematike potravín. Naše pozvanie 21. októbra 2022 prijal RUVZ, OZ FREE FOOD, KERIC, Diecézna charita Žilina, páter Satchin, ktorý nám opísal, aký ťažký život majú ľudia v Indii, UNICEF, Tradície Kysúc, Červený kríž. Zacvičiť si s našimi žiakmi prišiel vicemajster sveta v kulturistike Ladislav Litva.

 

Program pre spolužiakov si pripravili aj dievčatá z kolégia Zelenej školy. Ako namiešať ten správny čaj pre učiteľov nám predviedli kolegyne Katka Bebejová a Zuzka Bočková. O bylinky sa postarali naše milé kolegyne z realizačného tímu Lucka Badžgoňová a Katka Bebejová. Relax pri kreslení priblížila žiakom Zuzka Mináriková.

 

Celý program sme zakomponovali do 4 hodinových blokov. Žiaci si mohli vybrať cez edupage zo všetkých okruhov 4 témy, ktoré pokladali za zaujímavé a prínosné.

 

Téma potravín, ich nedostatok či plytvanie nimi je pre niektorých v súčasnosti veľmi aktuálna. Dúfame, že si žiaci z netradičného vyučovania odniesli nielen príjemné zážitky, ale hlavne to, o čo sa usilujeme – že prestaneme nehospodárne zaobchádzať s jedlom.

 

 

 

Autorky: Mgr. Marta Kubalová, Mgr. Lucia Badžgoňová, PaedDr. Zuzana Staníková