Domov

CELOSLOVENSKÉ FINÁLE SÚŤAŽE "VEDIEŤ SA SPRÁVNE ROZHODNÚŤ"

 

V Bratislave sa 10. 05. 2016 konalo celoslovenské finále súťaže Vedieť sa správne rozhodnúť, na ktorom 8 najlepších stredoškolských tímov riešilo výzvu s názvom „Môže byť môj najlepší priateľ mojím nadriadeným/podriadeným?“ Finálové kolo pripravila nezisková organizácia JA Slovensko v spolupráci s Hewlett Packard Enterprise a KPMG Slovensko.

 

Do 12. ročníka súťaže Vedieť sa správne rozhodnúť, ktorá je súčasťou vzdelávacích programov JA Etika v podnikaní a JA Etika a Podnikanie, sa prihlásilo 40 stredoškolských tímov z celého Slovenska. Do finále však mohlo postúpiť len 8 najlepších tímov. Jedným z nich bol aj tím z OA D. M. Janotu v Čadci. Do finále postúpili žiačky 4.B triedy – Jana Balalová a Kristína Červeníková, ktoré získali 4. miesto.

 

Čas 2 hodiny, ktorý mali tímy vo finále určený na vyriešenie zadanej reálnej situácie a prípravu záverečnej prezentácie, využilo všetkých 16 študentov takmer do poslednej minúty. Odborná porota hodnotila okrem samotného rozhodnutia študentov, zamerania a hĺbky ich riešenia aj úroveň prezentácie, prezentačné a komunikačné zručnosti, ako aj celkový dojem.

 

Všetky súťažné tímy sa svorne vo svojich riešeniach zhodli, že je možné, aby bol najlepší priateľ vedúceho zamestnanca prijatý do zamestnania, ako jeho podriadený. Každý tím identifikoval určité požiadavky a potenciálne problémy, ktoré z tejto situácie vyplývajú. V riešeniach tímov sa tiež objavili návrhy opatrení, ktoré by mali byť v danej situácii urobené.

 

Autor: Ing. Erika Padychová