Domov

BIELA PASTELKA 2022

 

BIELA PASTELKA – verejná zbierka pre nevidiacich a slabozrakých ľudí

 

Motto:  

 

Biela pastelka je symbolom neviditeľných línií, symbolom sveta nevidiacich, príležitosťou prejaviť ľudskú ušľachtilosť a solidaritu. Pomáha hľadať riešenia v často ťažkých situáciách, kreslí bielu čiaru na tmavej ceste. Výber farebného papiera na zviditeľnenie bielych línií symbolizuje existenciu možností riešenia situácií nevidiacich a slabozrakých ľudí. Biela pastelka znamená svetlo, keď okolo je tma.

 

 

Cieľ:

 

• získať finančné prostriedky na realizáciu aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života, ako sú sprístupňovanie informácií, špeciálne rehabilitačné programy zamerané na výcvik samostatnej chôdze s bielou palicou, starostlivosť o domácnosť, čítanie Braillovho písma a iné špeciálne zručnosti, rozvoj činností podporujúcich sebadôveru a samostatnosť v súkromnom i spoločenskom živote a na vytváranie podmienok na realizáciu a rozvoj týchto aktivít

 • upozorniť verejnosť na problémy nevidiacich a slabozrakých a získať podporu na ich riešenie.

 

Ako už je zvykom, tak aj tento rok sa naša škola Obchodná akadémia D. M. Janotu v Čadci zapojila do verejnej zbierky Biela pastelka. Zbierka sa konala 23. septembra 2022.

 

Do bielych tričiek sa tento rok obliekli aj dievčatá Gabriela Gavlasová a Petra Nezdobová z 3. B triedy. Vyzbierkovali 194,85 €.

 

Ďakujeme.

 

Autor: Ing. Erika Padychová