Domov

AGENTÚRA INTERSTUDY - PREDNÁŠKA

 

Byť či nebyť? Túto otázku sa nás pýta Shakespeare v jeho úspešnom diele Hamlet. Čo sa pýtali nás je: ,,Ísť či neísť?´´. Niekto už má v tejto otázke jasno a dokonca aj vie, čo a kam. Avšak sú tu aj takí, čo o tému vysoká škola ani len nezakopli.

 

A nielen o tomto mali dňa 15. februára 2019 žiaci 3. ročníka bilingválnej sekcie prednášku.

 

Pán Milan Chovanec z agentúry INTERSTUDY nám predstavil školy v zahraničí, ako sa na ne dostať, ako si privyrobiť, koľko stojí jeden semester a najmä to, ako veľmi nám vysoká škola v zahraničí pomôže uplatniť sa. Predstavil nám rôzne školy z Anglicka, Fínska, Holandska a Dánska.

 

Žiakov najviac zaujalo Dánsko kvôli bezplatnému študovaniu a štipendiu, ktoré sa dá získať veľmi ľahko: stačí ak ste študentom vysokej školy alebo univerzity v Dánsku, ste z EÚ a popri škole máte legálnu brigádu. Ak spĺňate všetky tieto podmienky, môžete dostať štipendium vo výške až 800 eur. Celá prednáška bola veľmi obohacujúca a ja som nachvíľu sama pomyslela na to, aké by to bolo ísť študovať do zahraničia. Pán Chovanec nás samozrejme postrašil tým, že štúdium je o trošku náročnejšie, avšak ako agentúra už majú vyše 5000 slovenských študentov, ktorí cez ich program úspešne dokončili vysokú školu a zostali pracovať v zahraničí.

 

Pevne verím, že niektorých to povzbudilo a už teraz premýšľajú, ako si čo najrýchlejšie zarobiť na štúdium v zahraničí. Pánovi Chovancovi samozrejme veľmi pekne ďakujeme.

 

Autor: Laura Kajánková, 3. B